top of page

EMDR 18+

Close-up Blauw Oog

Wat is EMDR?

​

EMDR staat voor 'Eye Movement Desensitization and

Reprocessing', wat in het Nederlands betekent: 'het opnieuw

beleven van ingrijpende gebeurtenissen door oogbewegingen

en deze alsnog verwerken'. Wanneer een nare gebeurtenis

een blijvend negatief effect heeft op het leven van iemand,

wordt dit als traumatisch ervaren. Kenmerkend voor een

traumatische herinnering zijn de intense emoties, levendige beelden en fysieke reacties die het oproept. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Een geluid, geur of beeld kan bijvoorbeeld de gevoelens en beelden van de gebeurtenis terugbrengen, inclusief de lichamelijke reacties van toen.

​​

Hoe werkt EMDR?

​

Er is geen twijfel over de effectiviteit van EMDR bij traumatische ervaringen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de EMDR-methode zeer effectief is bij zowel enkelvoudige als meervoudige problematiek. Het idee is dat het oproepen van de lading van een nare gebeurtenis, gecombineerd met het stimuleren van de hersenen door bilaterale bewegingen (zoals oogbewegingen van links naar rechts), het verwerkingssysteem van de hersenen weer op gang brengt.

Na een EMDR-sessie kan de cliënt zich prettig en energiek voelen. Soms kan de cliënt zich echter moe voelen of kunnen er nieuwe, intense beelden of gevoelens naar boven komen. Dit kan een gevoel van ongemak geven, maar het is een normale reactie tijdens het verwerkingsproces. Het betekent vaak juist dat het brein optimaal bezig is, wat een positief teken is.

​​

Effecten van de EMDR

​

EMDR vermindert de spanning en psychische lading die gekoppeld is aan nare ervaringen, vaak tot het punt waarop deze gevoelens helemaal verdwijnen. Dit maakt het gemakkelijker om aan de gebeurtenis terug te denken zonder opnieuw in de 'oude' emotie te vervallen. Veel cliënten geven aan dat de nare ervaringen vervagen of zelfs naar de achtergrond verdwijnen. Ook kunnen er tijdens een EMDR-sessie nieuwe inzichten ontstaan, waardoor de cliënt op een andere manier naar de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis gaat kijken.

​

Wanneer EMDR?

​

Sommige gebeurtenissen in het leven kunnen diep ingrijpen en blijven een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Het is niet altijd duidelijk waar bepaalde emoties vandaan komen, zoals angst, verdriet, schaamte of spijt. Mensen kunnen jarenlang met deze gevoelens rondlopen zonder de oorzaak te begrijpen. In zulke gevallen kan EMDR-therapie helpen om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te verwerken. EMDR kan bij kinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden toegepast worden en kan ook gebruikt worden voor lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak. Het doel van EMDR is om oude ervaringen en herinneringen te verwerken, zodat de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.​

 

Vergoeding

 

Uw therapeut kan u meer uitleggen over de vergoeding

bottom of page